Nemzeti ünnepi fogadás és Berecz Mihály koncert

A nemzeti ünnepi fogadás és zongoraest a vilniusi Iparművészeti és Dizájn Múzeumban került megrendezése fogadással összekötve. Az eseményen részt vett Arunas Dulkys egészségügyi miniszter mellett Žilvinas Tomkus védelmi-miniszterhelyettes, Arnoldas Abramavicius belügyminiszter-helyettes, parlamenti képviselők, a DT tagjai, a litván KÜM képviselői, a Vilniusi és Klaipedai Egyetemek rektorhelyettesei valamint a kulturális élet reprezentásai. A fogadáson a vendégek magyar kolbászkülönlegességeket és nemzeti ételeket kóstolhattak. A rendezvényen Berecz Mihály zongoraművész 50 perces koncert keretében Kodály Zoltán, Bartók Béla, Liszt Ferenc darabjaiból adott elő válogatást.

 

Megemlékezés Kaunasban

2022. október 20-án koszorúzra került sor Kaunasban, Litvánia második legnagyobb városában, a Ramybes Emlékparkban felállított magyar-litván emlékkőnél, amely az 1956. október 23-án kitört magyar forradalom kaunasi szimpátiatüntetőinek állít emléket. A koszorúzás alkalmával beszédet mondott Diczházi Gábor nagykövet, aki kifejezte hazánk nagyrabecsülését Litvánia irányába, a litvánok 56-os magyarok mellett tanúsított szolidaritása kapcsán. Az eseményen szintén felszólalt Kaunas önkormányzat képviselője, Kaunas Város Tanácsának tagja, Tomas Žebuolis. A rendezvényen a meghívottként részt vettek az akkori felkelés még velünk lévő résztvevői. A rendezvényt a Steponas Darius és Statys Girenas Gimnázium, valamint a Povilas Plechavicius Kadettiskola növendékei színesítették, versek és dalok előadásával, amelyet a nagykövetség egy-egy tortával köszönt meg.

Megemlékezés Vilniusban

Október 21-én koszorúzásra került sor a vilniusi Hajnal Kapunál elhelyezett emléktáblánál, tisztelegve a magyar hősök és a vilniusi szimpátiatüntetés résztvevői előtt. Az akkori litván egyetemi hallgatók egy része megtorlást szenvedett, többek között egyetemi tanulmányaiknak kellett búcsút mondaniuk. A megemlékezésen beszédet mondott Diczházi Gábor nagykövet. A nagykövetség vendégül látta a megemlékezésen részt vevő veteránokat és kísérőiket.

Nemzeti fényfestés a Žvėryno-hídon

Október 23-án este a magyar zászló színeivel került megvilágításra a Žvėryno-híd, immáron harmadik alkalommal.