Szijjártó Péter szerint a két ország közötti szolidaritást legjobban az fejezi ki, hogy Magyarország már kétszer vezető szerepet töltött be Litvánia légterének védelmében, jövő szeptembertől decemberig és 2025-ben pedig ismét magyar vadászpilóták látják el az ország légvédelmét.

 

Mindkét ország abban érdekelt, hogy Közép-Európában kiépüljön egy észak-dél irányú infrastruktúra a közlekedés és az energiaszállítás tekintetében. Ennek érdekében a Visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) a Budapest-Varsó gyorsvasút megépítésén dolgozik. A balti államok pedig egy balti gyorsvasút építését készítik elő. E kettő összekötésével a Baltikumtól Magyarországig gyorsvasúti összeköttetés jönne létre – mondta. Kiemelte: Magyarország és Litvánia is komoly erőforrásokat mozgat meg a gazdasági együttműködésért, amelynek legújabb eredménye, hogy a szegedi lézerkutatóközpont új lézerrendszerét egy litván cégekből álló konzorcium építi meg. Ezzel az innováció terén is jelentőset lépett előre a két ország együttműködése – értékelte a miniszter.

Szijjártó Péter elmondta: közös álláspont az is, hogy az Európai Unió mobilitási csomagja hátrányos helyzetet teremt a közép-európai logisztikai és szállítmányozási vállalatoknak, a két ország ezért közösen lép fel ez ellen az Európai Bíróságnál.